
 
 
 
 
 

Preserve Access to Complex Wheelchairs in Medicare 
 

Sign Letter to CMS Requesting Clarification on Reimbursement for Complex Wheelchair Accessories 
 

DEADLINE EXTENDED: Closing COB April 15 
 
Dear Colleague: 
 
Please join us in sending the attached letter to Acting CMS Administrator Andy Slavitt requesting clarification on 
Medicare payment for accessories used with complex rehabilitative power and manual wheelchairs in order to ensure 
continued access for Medicare beneficiaries with disabilities. 
 
As part of the Medicare Improvements for Patients and Providers Act of 2008 (MIPPA), Congress specifically 
excluded complex rehabilitative power wheelchairs, as well as the related accessories that beneficiaries used with 
those wheelchairs, from the Medicare durable medical equipment (DME) competitive bidding program.  As a result, 
complex rehabilitative wheelchairs and related accessories have continued to be paid at the established fee schedule 
amounts in bid and non-bid areas. 
 
However, CMS posted a frequently asked question (FAQ) document online in December, which indicated that the 
agency intends to apply pricing information obtained from bids for standard wheelchair accessories to complex 
rehabilitative wheelchair accessories starting in 2016. 
 
The application of competitive bidding pricing to these accessories is contrary to MIPPA and to subsequent CMS 
policies related to payment for complex rehabilitative manual wheelchair accessories.  Clear precedent affirms that 
these items should continue to be paid at the established fee schedule amounts, as they are today and have been for 
more than six years during the operation of the competitive bidding program. 
 
We are concerned about the potential negative impact on Medicare beneficiary access to complex rehabilitative 
wheelchairs and the important accessories used with these devices.  A preliminary review of the affected codes 
suggests that a shift from the current fee schedule to bid program pricing could result in cuts to reimbursements to 
suppliers by 20 to 50 percent.  These accessories are used by people with serious disabilities who depend on 
individually configured products to meet their unique medical needs and maximize their function and independence. 
 
We invite you to join us in sending a letter urging CMS to review its decision to issue the December 2014 FAQ and 
request written clarification that these accessories will continue to be paid at Medicare established fee schedule 
amounts.  If you have any questions or would like to sign on to the letter, please contact Elise Conner in Rep. 
Johnson’s office at elise.conner@mail.house.gov (5-5705) or Elizabeth Farrar in Rep. DeGette’s office at 
elizabeth.farrar@mail.house.gov (5-4431). 

 
Sincerely, 

 
 

_________________________   _________________________ 
Bill Johnson    Diana DeGette 
Member of Congress    Member of Congress 

 
 
 
 



_________________________   _________________________ 
Dave Loebsack    Mike Kelly 
Member of Congress    Member of Congress 

 
 

_________________________   _________________________ 
John Larson    Devin Nunes 
Member of Congress    Member of Congress 

 



 
 

March XX, 2015 
 
 
Andy Slavitt, Acting Administrator  
Centers for Medicare and Medicaid Services 
Department of Health and Human Services 
200 Independence Avenue, S.W. 
Washington, D.C. 20201 
 
Dear Acting Administrator Slavitt: 
 
We are writing concerning a recent frequently asked questions (FAQ) document released by the 
Centers for Medicare and Medicaid Services (CMS) that could prevent Medicare beneficiaries 
with disabilities from receiving medically necessary complex rehab technology (CRT) as 
prescribed by their physician. 
 
As part of the Medicare Improvements for Patients and Providers Act of 2008 (MIPPA 2008, 
Section 154), Congress specifically excluded complex rehabilitative power wheelchairs, as well 
as the related accessories that beneficiaries used with those wheelchairs (such as seat/back 
cushions, recline/tilt systems, or specialty controls) from the Medicare durable medical 
equipment (DME) competitive bidding program.  Accordingly, CMS did not include those items 
in Round 1 or Round 2 of the competitive bidding program.  In addition, consistent with the 
spirit of that law, CMS excluded complex rehabilitative manual wheelchairs from Round 2 and 
implemented a similar policy for accessories used with these wheelchairs.  As a result, complex 
rehabilitative wheelchairs and related accessories have continued to be paid at the established fee 
schedule amounts in bid and non-bid areas. 
 
In November 2014, CMS issued final rule CMS 1614-F (Medicare Program; End-Stage Renal 
Disease Prospective Payment System, Quality Incentive Program, and Durable Medical 
Equipment, Prosthetics, Orthotics and Supplies) to finalize changes to the Medicare DME 
competitive bidding program.  Specifically, the final rule details how CMS will use information 
obtained from the competitive bidding program to adjust the established fee schedule amounts 
for competitively bid items provided in non-bid areas.   
 
Following the issuance of that rule, CMS posted an FAQ document online in December. The 
FAQ document indicates that, starting in 2016, CMS intends to apply pricing information 
obtained from bids for standard wheelchair accessories to complex rehabilitative wheelchair 
accessories.  
 
Applying competitive bidding pricing to complex rehabilitative wheelchair accessories is 
inconsistent with the intent of MIPPA 2008, which specifically exempted wheelchair accessories 
used with complex rehabilitative power wheelchairs from the competitive bidding program.  The 
application of competitive bidding pricing to complex rehabilitative accessories is also contrary 
to CMS policies created following the legislation related to payment for complex rehab manual 



wheelchair accessories.  Clear precedent affirms that these items should continue to be paid at 
the established fee schedule amounts, as they are today and have been for more than six years 
during the operation of the competitive bidding program. 
 
We are concerned about the potential negative impact on Medicare beneficiary access to 
complex rehabilitative wheelchairs and the important accessories used with these devices.  A 
preliminary review of the affected codes indicates that a shift from the current fee schedule to bid 
program pricing could cut reimbursement to suppliers by 20 to 50 percent.  Complex 
rehabilitative power and manual wheelchairs and the related accessories described above are 
used by people with serious disabilities including amyotrophic lateral sclerosis (ALS), cerebral 
palsy, multiple sclerosis, muscular dystrophy, spinal cord injury, and traumatic brain injury.  
This small population of Medicare beneficiaries with significant disabilities depend on these 
individually configured products to meet their unique medical needs and maximize their function 
and independence. 
 
For the reasons discussed above, we urge CMS to review its decision to issue its December 2014 
FAQ. We also request that CMS issue written clarification that accessories used with complex 
rehabilitative power and manual wheelchairs will continue to be paid at Medicare established fee 
schedule amounts and that such amounts will not be adjusted based on Medicare competitive 
bidding program pricing. 
 
We appreciate your response by April 30. 
 

Sincerely, 
 
 
_________________________  _________________________ 
Bill Johnson  Diana DeGette 
Member of Congress  Member of Congress 
 
 
_________________________  _________________________ 
Dave Loebsack  Mike Kelly 
Member of Congress  Member of Congress 
 
 
_________________________  _________________________ 
John Larson  Devin Nunes 
Member of Congress  Member of Congress 
 




